Natukene sööki ja meisterdamist

Tuesday, May 27, 2014

Võililled ja nõgesed

Katsetasin kah teha võilillemett.Esimese korra kohta tuli ta üpris hea välja .Võilillemesi on väga hea ravimina-vedeldab verd,aitab vältida infarkti ja insulti,parandab lööbeid ja aitab sügelemise vastu.Samuti hea näiteks maksahaiguste puhul ja köha,röga,palaviku puhul ja ka neile kellel allergiad.
Saigi maalt korjatud kiiruga veel viimased kollased õied ära,sest enamjaolt põldudel on nüüd tuul teinud puhta töö,ja alles on ainult õietolm.Kuid siiski õnnestus mul korjata kingakarbi täis kollaseid õisi.Soovitatav on korjata värskeid ja kollaseid,mitte natukene juba närtsinuid.
Siis noppisin õitel ära rohelise osa nii,et keerates seda rohelist nuppu õie all ja siis ta tuli ära.Muidugi ei suutnud ma täielikult puhtaks teha,nieit ainult kollane osa jäi,kuid jäi ka natukene rohelist osa,kuid see ei tee midagi halba.Mõni keedabki näiteks rohelise osaga ka,aga siis tuleb lihtsalt mõrudam mesi.



Peale seda,panin õied likku ja valasin peale 1 liiter vett ja jätsin nad ööpäevaks seisma kaane alla kaussi.Peale ligunemist nõrutasin nad sõelapeal ära ja pigistasin õitest võimalikult palju vedelikku veel välja.Kuid tuleb olla ettevaatlik et puru ei jääks vedeliku sisse,seega tuleb korralikult sõeluda ja nõrutada.
Kui vedelik käes,siis panin selle potiga väiksele tulele keema ja lisasin kilo suhkrut ja pool sidrunit(ära koorituna),potti lubasin ka sidruniseemnetel mnina,sest need pidid mõjuma loodusliku paksendajana.Seejärel kuumutasingi mett aeglasel tulel ja vahepeal käisin ka segamas teda.
Kuumutamine võtab üsna kaua aega et ta võtaks paksema konsistensi,seega minul läks ikka tublisti pea 2 tundi aega(tund 40 minutit).Muidugi täiesti paksuks ta ei läinudki,kuid olengi natukene vedelama väljanägemisega rahul.
Lõpuks kuumutasin purgid ära ja valasin mee läbi sõela purkidesse.Lõpptulemuseks sain 3 purki imeilusat ja maitsvat mett. Kindlasti järgmine aasta olen targem ja korjan natukene rohkem,neid on hea kindlasti kinkida ja ka tervisele kuluvad marjaks ära


Kui juba jutt kiskus taimemoori kategooriasse,siis räägin ka nõgestest 




Sai tehtud ühel päeval nõgesekotlette.kuna nõgesed tuleb ka enne ära kuumutada ja nõrutada,et ta ei kõrvetaks enam,siis alles jäi nõgesetee taoline asi.Lugesin et see on kasulik nii juustele kui ka niisama ära joomiseks.Kuna mina olen juba selline,et väga niisama head kraami naljalt ära ei viska,siis kiirelt oma nõgesevedeliku kogusin purki ja panin vannituppa oma aega ootama.Täna siis saigi loputatud juukseid nõgeseteega ja pean ütlema et juustel on tõesti värskem tunne.Säravad ja kamm läheb kergemini läbi,niiet soovitan kindlasti.
Nõgesel on palju palju häid omadusi,niiet neid võib süüa kuni varrest õieni lausa
Nõgesekotletid said ka valmis tehtud,kuid pildistamise ajaks oli suurem enamus kadunud :D Nõgesekotlette tehakse täpselt nagu tavalisi kotlette,ainult et hakkliha asemel on sul hakitud nõges.Mina panin natukene liigapalju muna ja seepärast tuli minu nõgesekotlett natukene kuivem,kuid järgmine kord olen targem siis .


Lõpuks sain ära istutatud ka tomatid oma kilemajja,kuid pildid unustasin ikka teha.Kui aias palju teha,siis väga ei mõtle klõpsamisele. Ka aknalaual on usinalt kasvamas minu kiiruga mulda pannud hilised tomatid



Eks näis kuhu nemad endale pesakese saavad,kui juba suuremad on,äkki õnnestub kilemaja suuremaks ehitada


Ilus roheline basiilik on samuti hakanud väga võimsalt vohama


Ja lõpetuseks ka üks imeha rabarberikook.Otsisin mina kaua kaua retsepti,kuid kõik tundusid keerukad või aeganõudvad.Toidutarest siis õnnestus leida selline lihtne retsept.Biskviit on väga mahlane tänu hapukoorele ja püsib mahlakas ka järgmisel päeval.Kõige paremini maitseb külmana ja koos piimaga 
Retsept on siin : Mahlane rabarberi plaadikook




No comments:

Post a Comment